UA-99695182-1

Historia

Svartvitt foto från början av 1900-talet. Huset omgivet av tallar.

Foto från början av 1900-talet.

Villa Sjötorp byggdes som sommarbostad åt bruksägare Emil Haeger på Lilla Edets pappersbruk. Villan som stod klar för inflyttning 1901 hade tillverkats i delar på brukets snickerifabrik och fraktats till Lyckorna på pråmar, vattenvägen via Göteborg.

1877 hade ”Lyckorna Kurort och Havsbadanstalt” anlagts med prominenta gäster som Victor Hasselblad och Kung Oscar.
När pappersbruket i slutet av 30-talet behövde kapital för att investera i den amerikanska maskin, som än i dag tillverkar mjukt toapapper i Lilla Edet, såldes Sjötorp. ”Kalle på varvet” och hans hustru Fru Nilsson startade en pensionatsrörelse som sedermera övertogs av Fru Zachau. Under krigsåren sägs det ha varit uppåt hundra helpensionatsgäster som bodde på Sjötorp samt i inhyrda stugor på bygden.

Olle Haegers innovativa idéer med det mjuka crèpepappret visade sig mycket goda, och så småningom kunde han förvärva tillbaka sitt älskade Sjötorp. På somrarna hölls företagsmiddagar och delar av familjen vistades där under ferierna. Stranden nedanför uppläts åt Lilla Edetborna och bland annat avgiftsfria badbussar trafikerade vägen till Lyckorna.

”Århundradets Lilla Edetbo”, Olle Haeger, gick ur tiden 1964 och några år senare bestämde sig familjen för att sälja bruket. Sjötorp var en del av affären. Många år senare, den 2 maj 1995 hade Olles barnbarn, Ellika Mogenfelt, möjlighet att förvärva Sjötorp och förverkliga visionen om ”Villa Sjötorp – Ett hus vid havet”. I dag ett 4-stjärnigt hotell med en mycket välrenommerad restaurang och tydlig policy vad gäller råvarans ursprung ur ett hållbart perspektiv.

Ellika Mogenfelt vid terassen.

Ellika Mogenfelt äger och driver Villa Sjötorp.

 

Byggnaden med framträdande snickarglädje.

Arkitekturen har inte förändrats, men restaurang
och boende erbjuder dagens bekvämligheter.

 

Ovalt porträtt av Emil Haeger. Förgylld ram.

Porträtt av Emil Haeger, husets förste ägare, hänger på väggen i lilla matsalen.

 
 
 Svartvit bild från början av 1900-talet                 Tvåsidigt presentkort. Formulärsida till vänster. Till höger bild på VillaSjötorp                
Facebook-symbol

log: Tillgänglighetsinformation