Villa Sjötorp från början av 1900-talet. Porträtt av Emil Haeger

Historia

Villa Sjötorp stod klar 1901. Den byggdes som sommarbostad åt bruksägare Emil Haeger på Lilla Edets pappersbruk. Han hade redan tidigare inköpt ett vackert strandparti på Lyckorna. Nu ritade han själv villan och tillverkade alla delar till den på sin snickerifabrik i Lilla Edet.
   På två stora pråmar fraktades dessa till Lyckorna via Göteborg. Delarna var märkta, och på kort tid restes den vackra villan.

Greta Ligner berättar:
"Det var mycket spännande för oss barn att gå och se på arbetet. Själva inflyttningen minns jag tydligt. Jag kan fortfarande se mig själv som nioåring stå halvvägs uppe i backen bärande på en stol. Vi tyckte att det var världens vackraste hus.
  En av de somrar som kung Oscar kom med Drott till Lyckorna, hade det bestämts att han skulle bese badortens vackraste villa. Valet lär ha stått mellan vår och Hasselblads. Till vår stora besvikelse föll valet på den sen."are

På 40-talet såldes Sjötorpsområdet till Karl Nilsson, mera känd som "Kalle på varvet". Han upplät villan åt makarna Zachau, där de under ett tiotal år drev pensionatrörelse, Sedemera köptes Sjötorp tillbaka av pappersbruket, som under ett par decennier utnyttjade villan som sommarbostad för anställda.
   Sedan början av 80-talet är Villa Sjötorp åter i familjen Haegers ägo.

Ellika Mogenfelt
Ellika Mogenfelt äger och driver Villa Sjötorp.

  


Exteriör av i dag.
Arkitekturen har inte förändrats, men restaurang
och boende erbjuder dagens bekvämligheter.

Blommor målade på vägg.  Gammal fönsterhake.
Inte bara restaurang och hotell;
Villa Sjötorp bär minnen från över hundra år.

linje
GUEST REVIEWS Kvinna vid matbord
PRESS
Vågsvall vid stenig strand.
ACTIVITIES
Rodd på viken
HISTORY
Bild från början av 1900-talet
FIND THE WAY
Karta Bohuslän
linje

Villa Sjötorp | tel: +46 522 201 74 | E-mail: info@villasjotorp.se